Jak a proč se dostal TAB do mého života? A jak souvisí tato cesta s cestou Fair Venture?

Lenka Heuerová
Poslední dva roky u mě proběhly budováním vlastní koučovací praxe a rodinné konzultační firmy Fair Venture. Spousta výzev, nových informací, poznání i překvapení.

Přirozenou cestou si mě nacházeli v roli kouče a konzultanta hlavně podnikatelé a majitelé či manažeři malých a středních firem s různými tématy a otázkami, ale vesměs měly jejich problémy jeden společný jmenovatel – rozhodli se podnikat, protože chtěli svobodu, volnost v rozhodování a cestování a toužili po tom, živit se oborem, který je baví. Plnili si svůj sen, ale postavili si klec, ze které se špatně hledá cesta ven.

Po pár letech mají sice firmu, která je dobře uživí, ale starostí nad hlavu. V práci jsou od nevidím-do-nevidím, stále hasí nějaké průšvihy, svůj milovaný produkt museli nakonec „ohnout“ k potřebě a představám poptávky na trhu a každý den se potýkají s provozními problémy – lidi, cash-flow, marketing, obchod, logistika, kontroly, úřady…. Pořád dokola. Na sebe a rodinu nemají čas a kdy naposledy si v pohodě užili dovolenou? Ani nepamatují… V podstatě by potřebovali na tyto provozní otázky odborníky nebo aspoň zkušené poradce, ale jednak si takový luxus nemohou dovolit, a navíc se bojí další chyby – co když se spálí? Kde mají ty správné lidi, poradce a konzultanty najít? Vždyť už to hledání a vysvětlování je práce na plný úvazek….Uff! A budu upřímná, i já měla ze svého podnikání podobnou obavu.

Jak jsem tak hledala to správné a užitečné řešení pro mé klienty i sebe, narazila jsem na franšízing TAB (The Alternative Board) – geniální lék na neduhy podnikatelů a majitelů MSP. Vše je už vymyšleno, vyzkoušeno, ověřeno. Model, který je určen přímo pro majitele a ředitele malých a středních podniků, kteří tak mohou využívat zkušeností a znalostí profesionálů a konzultovat svá témata se sobě rovnými kolegy.  Efektivita TABu se potvrdila již ve 20ti zemích a síť slaví 30 let od svého vzniku. A dokonce v Česku a Slovensku je TAB již pár let funkční a úspěšný. Vykouklo to na mě v pravou chvíli a odpovědělo na téměř všechny mé otazníky. Včetně toho, jak přinést udržitelné podnikání i do menších firem.

Úvodní formality a trénink jsou za mnou, certifikát doma a nyní vzhůru do práce! V čem spočívá ono geniální řešení a filozofie TAB?

  • Podnikatel se stane členem „alternativního boardu“, tzn.skupiny jiných podnikatelů z podobně velkých firem z různých oborů.
  • Představte si to, jako „konzilium moudrých“, které je sestaveno z 6 až 8 kvalitních členů
  • Toto konzilium (alternativní board) se schází 1x měsíčně k zasedání a intenzivně pracuje na tématech, která si členové přinesou a potřebují řešit.
  • Tuto radu a celý proces vede regionální ředitel/facilitátor/kouč podle přísně dané struktury tak, aby si podnikatelé odnášeli jasné úkoly a efektivní řešení. Facilitátor je ovšem rovněž podnikatel, majitel firmy a profesionální kouč (v tomto případě já)
  • Atmosféra je otevřená, všichni jsou si rovni, neexistuje hloupé téma a vyřčené informace jsou důvěrné
  • Kromě pravidelných zasedání dostává podnikatel 1x měsíčně další můj čas v podobě individuálních koučovacích schůzek – i zde pracujeme intenzivně na osobním i firemním rozvoji podle struktury TAB.
  • Členství v „alternativním boardu“ má další spoustu benefitů a výhod. Například – chystáte se expandovat nebo hledáte inspiraci ve vašem oboru ve světě? Jako člen TAB se můžete propojit s ostatními členy po celém světě (nyní jich je přes 14 tisíc a stále přibývají)

Pro mě je to cesta od kvantity ke kvalitě v prostředí menších a středních firem a ideální doplnění mé spolupráce s Danem Heuerem ve Fair Venture. Udržitelné podnikání v tom nejkomplexnějším pojetí pro podnikatele a MSP tak, aby to pro ně bylo přínosné, přirozené a dostupné.